Πώς θα κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας;

 
Εν κατακλείδι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού θέλει μεθοδικότητα, ηρεμία, υπομονή και θέληση από τον ιδιοκτήτη. Και ο σωστός τρόπος είναι:
 

 1. Θετική εξάρτηση
   
  Δηλαδή φροντίζουμε το κουτάβι να συνδέσει στη μνήμη του με θετικό τρόπο οτιδήποτε του επιφυλάσσει το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει με μια λιχουδιά – τροφή, με το παιχνίδι ή με το χάδι.
  Παραδείγματα:
  1. Ήρθε η ώρα να πάμε το κουτάβι μας στον κτηνίατρο. Του προσφέρουμε λιχουδιές στην αίθουσα αναμονής, στο τραπέζι εξέτασης. Λιχουδιές του προσφέρει και ο κτηνίατρος.
  2. Οι πρώτες γνωριμίες με μικρά παιδιά: λιχουδιά από εμάς και μετά από τα παιδιά. Αργότερα τα πιτσιρίκια μπορούν να παίξουν μαζί του πετώντας του το αγαπημένο του παιχνίδι.
  3. Για να κάνουμε τα πρώτα του μπάνια καλλωπισμού ευχάριστα μπορούμε να τοποθετήσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα στην μπανιέρα και μετά να το «κεράσουμε» αμέτρητες λιχουδιές.

   

 2. Εξοικείωση
   
  Το κουτάβι πρέπει να μάθει να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστους δρόμους, να εξοικειωθεί και να αδιαφορεί για τον θόρυβο του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας και να έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά καλού χαρακτήρα.
 3.  

 4. Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης πρέπει να είναι σταδιακή και ανάλογη με την πρόοδο του κουταβιού.
   
  Ειδικά εάν έχουμε να κάνουμε με ένα ευαίσθητο ψυχικά κουτάβι, ξεκινάμε τις πρώτες μας βόλτες σε ήσυχο δρόμο μπροστά από το σπίτι μας. Μετά από λίγες ημέρες κάνουμε το γύρο του τετραγώνου και στη συνέχεια πηγαίνουμε σε πολυσύχναστο δρόμο. Θα ήταν σφάλμα να πάρουμε το κουτάβι και να το πάμε κατευθείαν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυκοσμία και θορύβους γιατί το σκυλί και ειδικά εκείνο που είναι ευαίσθητο ψυχικά, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, καθώς θα πιεστεί, θα αγχωθεί και θα φοβηθεί με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία τραυματική εμπειρία.

 
Επίσης το κουτάβι πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται άνετα με το βούρτσισμα, την εξέταση των δοντιών, το καθάρισμα των αυτιών και όλα αυτά πρέπει να αρχίσουν από νωρίς, σταδιακά και πάντα με θετικό τρόπο.
 

Οινόη 1
Οινόη 2
Οινόη 3

 
Η κοινωνικοποίηση του σκύλου σε συνδυασμό με την εκπαίδευση βασικής υπακοής έχουν ως αποτέλεσμα έναν υποδειγματικό σκύλο. Έναν ήρεμο σκύλο, που απολαμβάνει τις εξορμήσεις μαζί μας χωρίς να φοβάται και να αγχώνεται, και που μπορεί να σταθεί στο πλάι μας σε κάθε περίσταση.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάθε του καλή συμπεριφορά και πράξη θα πρέπει να τον επιβραβεύουμε με ενθουσιασμό και να του χαρίζουμε μια μεγάλη αγκαλιά.

Γιατί ο φίλος μας είναι ένα βαθιά συναισθηματικό ζώο και ο έπαινος από εμάς είναι ότι καλύτερο για εκείνον.