Εβδομάδα 5 έως 7

 
Κατά τη διάρκεια της πέμπτης έως και της έβδομης εβδομάδας (τρίτη κρίσιμη περίοδος) ο εκτροφέας πρέπει να φροντίζει το κάθε κουτάβι ξεχωριστά, γιατί είναι η χρονική περίοδος που το σκυλί αναγνωρίζει ανθρώπους και αρχίζει να αναπτύσσει δεσμούς μαζί τους. Η ατομική ενασχόληση έχει ως αποτέλεσμα το κουτάβι να συνειδητοποιήσει τη μοναδικότητά του. Παράλληλα, έχουν αρχίσει τα «παιχνίδια» κυριαρχίας μεταξύ των κουταβιών και ο εκτροφέας πρέπει να παρεμβαίνει με ήρεμο τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή «καταπίεσης» δέχεται το πιο αδύναμο από αυτά.

Σε αυτό το στάδιο ξεκινά και η εκπαίδευση καθαριότητας, αλλά και η απογαλάκτιση, και η επιβολή πειθαρχίας από τη μητέρα τους.

Επίσης, κατά την περίοδο αυτή τα κουτάβια είναι στη θέση να διαχωρίζουν τους ανθρώπους από τους σκύλους. Γι’ αυτό το κουτάβι δεν πρέπει ακόμα να αποχωριστεί τα αδέλφια του.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο κατά την έναρξη αυτής της περιόδου το κουτάβι ενδέχεται μεγαλώνοντας να εκδηλώσει επιθετικότητα, με κρίση ταυτότητας και να εξελιχθεί σε τόσο ανθρωποκεντρικό που οι σεξουαλικές του επιθυμίες να εκδηλώνονται προς τους ανθρώπους και όχι προς το είδος του.
Εάν πάλι ο αποχωρισμός πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κουτάβι όταν μεγαλώσει δεν θα «συγκινείται» τόσο με τις δραστηριότητες των ομοίων του αλλά και με τον τρόπο ζωής τους και είναι πιθανόν να βρίσκεται σε «ετοιμοπόλεμη» θέση κάθε φορά που θα συναντά άγνωστα σκυλιά.

 
Το διάστημα αυτό το κουτάβι, εκτός από διαφορετικές ανθρώπινες μορφές αναγνωρίζει και θορύβους. Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσει η σταδιακή εξοικείωσή του μαζί τους. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα μεταλλικά μπολ φαγητού, ανακατεύοντας την ξηρά τροφή με ένα κουτάλι. Ο θόρυβος που κάνει θα έχει σαν αποτέλεσμα το κουτάβι να συνδέσει τον ήχο με κάτι ευχάριστο και έτσι κάθε φορά που θα ακούει τις κατσαρόλες σας δεν θα τρέχει να κρυφτεί. Επίσης, μπορούμε να του φορέσουμε ένα μικρό νάιλον περιλαίμιο και να του περάσουμε ένα ελαφρύ σκοινάκι. Τα κουτάβια θα εξοικειωθούν με το συναίσθημα της έλξης, καθώς την ώρα του παιχνιδιού θα τραβούν το σχοινάκι.
 
Εβδομάδα 8 έως 12 »