Εβδομάδα 4

 
Η τέταρτη εβδομάδα είναι ίσως η πιο σημαντική. Πρέπει να αρχίσει η επαφή με ενήλικες ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση το κουτάβι δεν πρέπει να αποχωριστεί τα αδέλφια του γιατί τώρα αρχίζει η κοινωνικοποίησή του με το ίδιο του το είδος. Ο αποχωρισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα κουτάβι δειλό ή επιθετικό ως προς τα άλλα σκυλιά και εξαρτημένο από τους ανθρώπους.

Επίσης στη δεύτερη αυτή κρίσιμη περίοδο ο εκτροφέας πρέπει να προστατέψει το κουτάβι από αρνητικές ή τραυματικές εμπειρίες, καθώς και από καταστάσεις άγχους γιατί μπορεί να εκδηλώσει το κληρονομημένο συναίσθημα του φόβου ή της νευρικότητας. Συναισθήματα που εάν αποτυπωθούν σε αυτή τη χρονική στιγμή ενδέχεται να μην εξαλειφθούν ποτέ.

Αυτήν τη χρονική περίοδο το κουτάβι έχει αναπτύξει πλήρως όλες του τις αισθήσεις (ακοή, όσφρηση, όραση, γεύση), έχει αρχίσει να αισθάνεται και να ανταποκρίνεται σε κινούμενα αντικείμενα και θορύβους. Επίσης, τολμά να αποχωρίζεται, έστω και για λίγο το χώρο του. Ωστόσο δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να αλλάξουμε θέση στο κρεβάτι του ή να το φέρουμε σε επαφή με παιδιά.
 
Εβδομάδα 5 έως 7 »