Γνωρίζοντας τον κόσμο

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού και ο ρόλος του εκτροφέα

 
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Τα κουτάβια πρέπει να μάθουν να γνωρίζουν καινούργιους ανθρώπους και κατοικίδια χωρίς να εκδηλώνουν φόβο ή επιθετικότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να φέρνετε το κουτάβι σας σε επαφή με όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε. Οι συναντήσεις θα πρέπει να είναι ήρεμες και σύντομες. Επίσης, η συναναστροφή με άλλους σκύλους είναι απαραίτητη, αφού όμως το κουτάβι έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του.

Οφείλετε λοιπόν να φέρετε σε επαφή το κουτάβι σας με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε:
μωρά, παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους.
Με άλλα κατοικίδια ζώα.
Να το εξοικειώσετε με ήχους και περίεργα αντικείμενα (θόρυβος μηχανής, ασθενοφόρου, απορριμματοφόρου, ομπρέλα, ηλεκτρική σκούπα κ.α).
Να του μάθετε από μικρό να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο, στο καράβι.

 
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κουτάβι σας, με την ενηλικίωσή του, να μπορεί να σας συντροφεύει σε κάθε σας κοινωνική εκδήλωση, χωρίς φόβο, επιθετικότητα και άγχος. Θα είναι ένας σκύλος που θα απολαμβάνει τη κάθε στιγμή μαζί σας, όπως και σεις μαζί του.
 
Αν θέλουμε λοιπόν ο σκύλος μας να μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς. Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ζωής του. Γι’αυτό πρέπει να δούμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εκτροφέα ως προς την ανατροφή του κουταβιού.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου αρχίζει από την τέταρτη εβδομάδα.

Ο ρόλος λοιπόν του εκτροφέα είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι εκείνος που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα του κουταβιού και θα βάλει τα «μισά» θεμέλια για την κοινωνικοποίηση του, πριν το σκυλάκι αποχωριστεί τη μητέρα του και τα αδέλφια του.

Ας δούμε όμως συνοπτικά τις ανάγκες ενός κουταβιού τους πρώτους μήνες της ζωής του και τον ρόλο του εκτροφέα: